Vrijheid – Genieten van talenten en loslaten wat je niet kunt veranderen

Rond 5 mei las ik het boek ‘De vlucht van de vlinder’, over hoe puur kwaad en intense schoonheid in Auschwitz naast elkaar bestaan. De hoofdpersoon in het boek is gevangen genomen, maar vindt uiteindelijk toch vrijheid in kunst: viool spelen. Daar kan ze ten diepste haar eigen gevoel, haar identiteit in leggen en dát neemt niemand haar af! Het verhaal raakt me en zet me aan tot denken. Wat maakt dat ik me vrij voel? Wat heeft iemand nodig om echt vrij te zijn?

Als ik bij mezelf naga op welke momenten ik me vrij voel, dan is dat als ik me volledig kan richten op iets dat me goed ligt. Ik kan intens genieten van muziek, van schilderen, van een goed boek. Ik voel me dan rustig, ontspannen en vrij. Het maakt niet uit hoeveel tijd ik eraan besteed en wat er om mij heen gebeurd. Die momenten helpen me om op te laden, ze geven me energie voor de momenten waarop er iets van me verwacht wordt.

In mijn werk gaat dit net zo. Ik voel me vrij en ontspannen als ik met een ander op ontdekkingstocht mag gaan naar zijn mogelijkheden.  De kracht van het beeldend werken wordt bij een ander zichtbaar. Wat ik zelf al ervaar, mag ik delen met een ander. Die momenten beleef ik intens en geven mij een blij gevoel.

Let it go

Vrijheid heeft voor mij ook te maken met loslaten. Ik neem veel in me op en denk veel na over dingen die ik zie en hoor. Al dat denken vreet energie en om mijzelf hierin te beschermen leer ik om los te laten. Ik las een inspirerende uitspraak van Nelson Mandela:

‘Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt, het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen’.

En dat geeft uiteindelijk heel veel innerlijke kracht.

Als het even niet lekker loopt in m’n gezin, dan probeer ik in alle rust eerst te kijken of de situatie zichzelf oplost. Van een afstandje observeer ik hoe het loopt en heel vaak gaat iets goed zonder dat ik hoef in te grijpen. Misschien klinkt dit voor veel mensen als heel normaal, maar ik kan me hier echt over verbazen. Eerder was ik altijd degene die als eerste ingreep en probeerde een situatie naar mijn hand te zetten, zodat er maar geen ongelukken, ruzies of andere nare dingen ontstonden.

Maar loslaten geeft zoveel meer! Ik zie anderen groeien als ze zelf dingen leren op te lossen. Van binnenuit wordt een proces op gang gebracht. Kinderen leren creatief te kijken naar verschillende situaties, ontdekken mogelijkheden in plaats van problemen. Volwassenen worden sterker, ontdekken hun innerlijke kracht en staan versteld van hun eigen vermogens.

En dan kom ik weer terug bij mijn eigen vrijheid: wat maakt dat ik me vrij voel? Voor mij is vrijheid: het kunnen inzetten van mijn talenten en loslaten! En dat gun ik jou ook: ontdek waar je goed in bent en bedenk dat je in loslaten een stukje liefde voor de ander laat zien.

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.