Eigenheid, durf jezelf te zijn!

Dichtbij jezelf, dit heeft alles te maken met je eigenheid. Wie ben ik, wat laat ik van mijzelf zien, maar ook: dúrf ik mijzelf te laten zien? Wat maakt dat wij onszelf wel of niet laten zien en hoe komt het dat we onszelf vaak zo afhankelijk opstellen van de mening van anderen? Ik vind het prachtig om ieders eigenheid te ontdekken en te benutten. Oké, als ik heel eerlijk ben: het is soms ook ongelooflijk moeilijk of irritant om met de eigenheid van een ander om te gaan….

Maar wat word ik blij van alle kleine dingen waarin anderen hun eigenheid laten zien. Vanmorgen reed ik naar mijn werk en onderweg zag ik een meisje fietsen, ik denk van een jaar of 14. Ze was heftig aan het gebaren met haar handen. Ik vroeg me af wat ze aan het doen was, totdat ik haar oordoppen ontdekte: ze was aan het dansen op de fiets. En wat ik het mooiste vond: ze ging hier gewoon mee door, ook toen er een tegenligger aan kwam fietsen. Ik glimlachte… Ik denk dat mijn glimlach nog groter was geweest als ik m’n raampje open had gedraaid: ik had haar vast horen zingen.

Dat mensen zo open en puur zichzelf kunnen zijn raakt me. Ik weet nog dat ik zelf als tiener hier absoluut niet toe in staat was. Voor mij was het heel belangrijk wat anderen van mij dachten en als ik er op terugkijk vond ik mijzelf in die tijd aardig mening-loos. Ik was rustig, deed wel mee, maar niet op de voorgrond en was het vaak wel eens met een ander. Ik keek op tegen anderen die wel een ‘grote mond’ hadden en die zich overal durfden te uiten.

Bewustwording

Inmiddels sta ik dichter bij mijzelf en vind ik het minder belangrijk wat anderen van mij denken. Ik zeg bewust minder belangrijk, want de vervelende gedachte dat dit toch belangrijk is, komt af en toe wel naar boven.

Wat ik dan doe? Ik sta bewust stil bij mijn eigen waarden en normen en probeer te doen wat ik zelf belangrijk vind. Dichter bij jezelf staan heeft voor mijn gevoel voor een groot deel te maken met bewustwording. Als je dat proces bij jezelf op gang brengt en bewust na gaat denken over wat jij wilt en hoe jij je leven vorm wilt geven, dan kom je vanzelf bij je eigenheid uit. Laat jezelf maar zien, je unieke eigenheid! En respecteer de eigenheid van de ander, help hem het positieve te vinden in wie hij is en wat hij kan en geef dat mee. Wat kunnen we dan fijn samen leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.