Welkom in mijn huis!

Een aantal weken terug schreef ik over mijn reis naar Canada. Over dat ik er naar uit keek, maar het ook naar vond om mijn gezin achter te laten. Mijn uitdaging was om te genieten van alle kleine (en grote) dingen. En nu is het alweer voorbij… Maar wat zijn we er als gezin rijker van geworden!

‘Alles is groter in Canada!’ Eén van de dingen die we vaak hebben gehoord en gezien. Een medium koffie daar is een grote koffie hier. Kleine auto’s zijn bijna niet te vinden. De doggiebag biedt uitkomst bij de grote maaltijden die geserveerd worden in een restaurant. Je zult wel begrijpen dat het onmogelijk was om te genieten van de kleine dingen.

Wat ik ook als heel groot heb ervaren is de liefde en de gastvrijheid voor anderen. De big hugs die ik heb gekregen zijn niet op één hand te tellen en het aantal keer dat er zomaar iets leuks voor ons geregeld was ook niet. Wat zijn we enorm verwend! Gastvrijheid lijkt bij de Canadezen in de genen te zitten. In Nederland zijn we niet per se niet gastvrij, maar ik merk dat het voor mij wel anders is om tijd met familie door te brengen omdat mijn familie dichtbij woont. We zien elkaar vaak even, vragen hoe het gaat en zijn ook vrij snel weer op weg naar ons eigen stekje.

De kwaliteit van de Canadese gastvrijheid is groter en niet alleen door de geweldige maaltijden die je voorgeschoteld krijgt. Het contact is intensiever en meer persoonlijk. Ervaringen worden gedeeld en er is oprechte interesse in de ander zonder dat je alweer bezig bent met het volgende. Als je dit leest begrijp ik dat je denkt dat dit ook komt doordat we maar kort in Canada waren en het wel op deze manier ‘moest’ gaan om elkaar te leren kennen. Maar toch, ik geloof nog steeds dat het ook een grondhouding is: ik sta open voor de ander, de ander is welkom in mijn huis en mag delen van wat ik in huis heb.

Het was voor mij in ieder geval een geweldige ervaring die ik echt niet had willen missen. En wat is het dan ook geweldig goed om weer thuis te komen. Wat waardeer je elkaar als partners dan weer enorm en wat geniet je weer van alles wat je thuis hebt. Zoals iemand zei: ‘Het is goed voor je relatie om soms even uit elkaar te zijn of elkaars rol op je te nemen’. En dat is het zeker! Je zet je extra in voor de ander en je deelt ervaringen met de ander die je eerder niet had.

We made beautiful memories and we had an awesome time with great people!

I am very grateful for your hospitality and I would like to do this in the same way.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.