Eerlijke openheid

Laatst was ik bij mijn oma op bezoek. Ze is nu 88 jaar oud. Zij is bezig met het afsluiten van haar leven en ik denk na over alle momenten die ik met haar heb beleefd. Een rondrit door haar woonplaats doet me stilstaan bij herinneringen die we hebben gemaakt: logeerpartijen en wandelingen naar de supermarkt, pannenkoeken én patat eten, yahtzee, kaarten maken met theezakjes. Ik denk aan haar als persoon: iemand met een uitgesproken mening. Ze zegt wat ze denkt en ik mag ook tegen haar zeggen wat ik denk. Mijn oma is een harde werker en ze staat graag voor anderen klaar. Het is niet makkelijk als je ouder wordt en nog wel wilt, maar niet meer kunt.

Als ik naar mijzelf kijk dan kan ik wel eens balen van alles wat er moet gebeuren. De dagen zijn snel volgepland en de tijd rent mij vaak voorbij. Ik denk dat het goed is om me te realiseren dat er een dag komt dat ik niet meer zo veel kan doen en ik weet dat ik dat dan ook ga missen. Een moment waarop ik me niet kan voorbereiden en waar ik tot dan niet mee kan leren omgaan. En op het moment dat het er is, word ik gedwongen om er mee om te gaan.

De enige psychologie die ik hierin kan toepassen is dat ik nu bewust geniet van mijn lichamelijke kracht en mogelijkheden. Dat ik niet baal van mijn volgeplande dagen, maar het bijzonder vind en waardeer dat ik dit allemaal kán doen.

Open en eerlijk, net als oma

In gesprekken met ouderen kan ik het wel eens lastig vinden dat ze praten over wat ze niet meer kunnen en wat ze missen. Maar weet u, ga gerust uw gang. Ouder worden is niet gemakkelijk; loslaten van mogelijkheden is niet niks. Vaste dagelijkse leefpatronen doorbreken gaat niet zo gemakkelijk. Ik schreef hier al eerder over en merk ook dat mij dit bezig blijft houden in alle facetten van het leven: loslaten wat niet werkt en op zoek gaan naar wat wel past. Laten we beginnen met open en eerlijk naar elkaar te zijn en van daaruit te kijken naar welke mogelijkheden er wél zijn.

Ik ga graag nog eens bij mijn oma langs om te genieten van haar eerlijke openheid; de verhalen over vroeger en haar kijk op het leven van vandaag.  Misschien zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar dat laten we dan wel horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.