Bommen ruimen en cadeautjes uitdelen

Vanuit het niets lijkt er iets te knappen. Ik heb het niet zien aankomen en kan het ook niet grijpen. Maar ik moet er wel iets mee, direct. Hoe meer ik aarzel en wacht, hoe meer brokstukken ik moet oprapen. Mijn kind heeft mij nodig, maar ik weet niet wat zijn vraag is. Ik wil graag helpen, maar ik voel het anders dan mijn kind. Hoe kan ik er echt voor hem zijn?

Je kind kan soms vanuit het niets, zo lijkt het tenminste, een hele bom aan emoties laten ontploffen. Die bom mag jij ruimen. En dat is best lastig als je geen ‘bommenruimervaring’ hebt. Herkenbaar?

Die bom aan emoties ontstaat niet zomaar. De bom is geplaatst door iets of iemand. Meestal heeft het kind niet gemerkt dat deze bom is geplaatst, dan zou hij wel voorzichtiger zijn, want zelf houdt hij ook niet zo van ontplofte bommen. Kinderen hebben ons als volwassenen nodig om te leren herkennen wanneer er een mogelijke bom is geplaatst.

Een kind heeft het nodig dat iedereen die met hem te maken heeft goed begrijpt wat hij bedoelt. En niet alleen wat hij zegt, maar (vooral) wat hij niet zegt. Kleine lichaamsuitdrukkingen zeggen zoveel over wat een kind voelt. Daaraan kun je herkennen of een kind zich op zijn gemak voelt of dat de spanning groeit. Het kost heel veel tijd en energie om dit in kaart te brengen. Dit is niet altijd mogelijk en het lukt ook niet altijd om dit goed in te schatten omdat een kind anders denkt dan een volwassene. Maar als je het kind een omgeving biedt waarin hij zich veilig voelt, kan hij samen met jou op zoek gaan naar zichzelf.

Cadeautjes

Oprechte interesse in wat een kind vertelt helpt hem om zich veilig te voelen. Soms kan iets kleins een enorm scala aan emoties verbergen. Het is aan de volwassene om daar alert op te zijn en door te vragen. Oprechte interesse begint met aandacht. Wees geïnteresseerd  in wat een kind vertelt, vraag door. Kinderen vertellen zulke mooie dingen, dit zijn cadeautjes. Je kunt er van glimlachen, het helpt je relativeren en je ontdekt elke keer weer nieuwe kanten van een kind. Het kind voelt wanneer je echt naar hem luistert en zal ook gemakkelijker naar je toe stappen als hem iets dwars zit.

Als een kind naar je toekomt geef hem dan de ruimte om te ontladen. Help hem te kijken naar zijn verschillende gedachtes en help hem om gevoelens een plekje te geven. Laat een kind altijd weten wat hij goed doet, wees daarin concreet. Het mooiste cadeau dat je een kind kunt geven is dat hij ontdekt wie hij is en wat hij kan, dat hij iemand is om trots op te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.