Burn-out: Opgebrand of te weinig uitdaging?

Niet meer door kunnen gaan. Het is op, emotioneel en lichamelijk. Het samenspel van wat je doet; thuis en op je werk en wie je bent; je persoonlijkheid, heeft geleid tot een burn-out. Je voelt spanning, stress, je hebt weinig energie en je bent emotioneel heel kwetsbaar.

Na de geboorte van mijn jongste zoontje lukte het me niet meer om aan het werk te gaan. Misschien was het een postnatale depressie, misschien een burn-out. In beide ‘diagnoses’ herkende ik me wel gedeeltelijk. Vandaag schrijf ik over een burn-out. Ik herken me in de kenmerken hierboven en ik voelde me op dat moment heel kwetsbaar. Ik had genoeg aan mezelf en vond het zwaar om voor mijn gezin te zorgen. Emotioneel ging het niet goed, ik was erg snel uit m’n doen, voelde me boos en verdrietig.

Het heeft veel tijd gekost voordat ik me weer beter voelde. Ik heb ervoor gekozen om te stoppen met werken en me eerst te concentreren op thuis. Op dat moment dacht ik dat het goed was om er in ieder geval voor mijn gezin te zijn. Ik ben ongeveer een jaar thuis gebleven en merkte langzamerhand dat ik minder mopperde en meer geduld had. Veel later hoorde ik iemand zeggen dat er volgens haar geen burn-out bestaat, maar dat het te maken heeft met het wel of niet vinden van uitdaging in je leven.

Uitdaging…?

Dat heeft me aan het denken gezet. Op het moment dat ik ervoor koos om volledig thuis te zijn miste ik uitdaging. Thuis blijven zorgde voor stabiliteit in mijn gezin, maar echt kijken naar wat ik persoonlijk nodig had deed ik niet. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat ik het nodig heb om steeds nieuwe uitdagingen te hebben en als ik daar helemaal voor kan gaan dan ben ik op mijn best. Door te kiezen voor stabiliteit, koos ik op dat moment tegen nieuwe uitdagingen. Er wordt vaak gedacht dat rust helpt om iemand met een burn-out weer op de rit te krijgen. Als ik terug kijk dan denk ik dat het mij geholpen had om juist een combinatie te zoeken van rust/stabiliteit en uitdaging. Dit probeer ik nu toe te passen in mijn leven.

In KleurSpel kan ik constant nieuwe uitdagingen zoeken en ook thuis blijf ik zoeken naar uitdagingen. Ik merk dat ik thuis, werk en mijn persoonlijkheid meer in evenwicht kan brengen. Het blijft een zoekproces, want op sommige momenten blijf ik kwetsbaar voor burn-out verschijnselen. Wat ik  heb geleerd is om elke keer opnieuw te kijken naar wat energie geeft en wat energie kost. Als dit in evenwicht is, dan voel ik me beter en kan ik mijn kwetsbare kant als kracht inzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.