Paardencoaching

Afgelopen zaterdag heb ik bij Spirit een kennismakingsworkshop van paardencoaching gevolgd. Het leek mij heel interessant om eens te kijken hoe zo’n coaching precies werkt. Wat doet het paard waardoor je gecoacht wordt? En wat doet dat dan weer met jezelf als persoon?

De kennismaking startte met de 4 assen van verandering. Dit was een methode waarbij we dieper ingingen op een persoonlijk thema. Mijn thema was ‘loslaten’. Ik was van huis vertrokken in allemaal onrust, het verkeer zat tegen en ik had het idee dat ik nog niet helemaal in Elim was aangekomen met mijn hoofd. Tijdens het lopen over de assen werden er verschillende vragen gesteld, zoals: Waar wil je vanaf? Wil je echt veranderen? Wat lukt er al wel?…

Het thema loslaten werd door mij in gedachten onder de loep genomen en ik kwam er onder andere achter dat het niet een kwestie is van niet lukken, maar soms ook niet willen. Ik vind het best spannend om echt los te laten en op anderen te vertrouwen. Wat ik ook tegen mezelf mocht zeggen was dat ik erop mag vertrouwen dat ik het wel kan! Dat is mijn houvast voor de komende periode als ik ga oefenen met loslaten.

In dit eerste deel waren de paarden nog op afstand, maar daarna mochten een paar van ons een deel van een individuele coaching bij de paarden volgen. Michelle legde ondertussen steeds uit wat er gebeurde. Daarbij gaf ze vooral aan dat het paard goed aanvoelt hoe jij in je vel zit, welke energie jij uitstraalt en dat het paard jou gaat volgen als jouw energie in balans is. Het paard wil jou dan als leider accepteren omdat jij oké bent met jezelf. Oké zijn met jezelf, je fijn voelen met wie je bent en dichtbij je gevoel kunnen komen. Dat is echt iets wat ik graag zelf wil ervaren en aan anderen wil meegeven. Ik merk dat mijn denken vaak mijn voelen in de weg zit, waardoor ik ‘problemen’ creëer die er niet zijn.

Paarden kunnen dat ontzettend goed aanvoelen. Ze voelen de energie die jij uitstraalt en draaien zich van je weg als je niet veilig voelt, als je onrust hebt in je hoofd. Ze kunnen ook stress bij mensen ervaren en uiten dit bijvoorbeeld door te gaan herkauwen. Het paard is voor mij altijd al een heel bijzonder en gevoelig dier geweest, maar tijdens deze workshop kwam ik erachter dat dat nog veel dieper gaat dan dat ik ooit had kunnen bedenken. Het paard liegt niet en voelt je feilloos aan.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.