Zorgeloos vandaag tegemoet

Ik wil me vasthouden aan het feit dat ik me geen zorgen hoef te maken, dat ik elke dag kan nemen zoals hij komt. Soms vind ik dat zó moeilijk. Dan denk ik dat ik wel invloed kan uitoefenen. Dat kan ik ook, maar tot op zekere hoogte. Er zijn dingen die gebeuren zonder dat ik daar invloed op heb. Dingen die invloed hebben op alles wat ik doe. Dingen die ik niet van tevoren zag aankomen. Die er gewoon zijn.

Het zijn vaak niet eens de grote dingen die je uit je evenwicht kunnen brengen. Het zijn vaak kleine dingen. Dingen die samen komen, die tegelijk hun invloed op je willen hebben. Je kunt dan het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent. Misschien is het niet alleen een gevoel; je bént de controle kwijt. Wat kan dat naar voelen als je gewend bent aan het in handen houden van wat er op je pad komt. Je hebt het gevoel dat je jezelf kwijt bent. Hoe deed je dat ook alweer? Hoe was je ooit in staat om ergens controle over te hebben?

Misschien is dat precies waar je moet zijn. De plek waar je leert om alles los te laten en er gewoon te zijn. Je geen zorgen maken over wat er morgen gebeurd, alleen maar bezig zijn met nu. Lastig voor planmatige mensen die hun vaste structuur hebben en daarin hun veiligheid vinden. Ik ben lerende, maar ik merk dat ik zoveel meer terug krijg als ik de dingen laat gebeuren en op me af laat komen. Er ontstaan kansen, er ontstaan mogelijkheden. Op heel veel manieren wordt er voor me gezorgd, als ik maar los kan laten.

Er zijn

Deze blog is een extra herinnering voor als ik het weer eens vergeet. Voor als ik me weer eens druk maak en denk dat ik alles onder controle moet houden. Voor al die dagen dat ik bezig ben met morgen, met overmorgen of de week erna. Of dat ik me druk maak om fouten die ik eerder heb gemaakt. Op die momenten mis ik het belangrijkste: vandaag! Vandaag mag ik er zijn, elke dag mag ik opnieuw proberen, mag ik nieuwe kansen ontdekken, vriendelijk zijn voor anderen.

Je hoeft maar 1 ding te doen: vandaag er zijn. Maak je niet druk over morgen, laat het verleden los. Wees vandaag aanwezig, in alles wat je kunt, in alles wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.