Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk

Laten we dus vooral dankbaar zijn, dan is het geluk er ook. Klinkt als goed te doen: blij zijn met wat je hebt en met wat je krijgt en tada: we zijn gelukkig! Alleen vandaag al kan ik genoeg dingen bedenken waarvoor ik dankbaar ben. Ik kon vanmorgen iets langer op m’n bed liggen omdat de kinderen een vrije dag hadden. De kinderen speelden heerlijk en ik had tijd om in huis te verven en iets voor mijzelf te doen. Bij de lunch had ik een pannenkoek, altijd lekker, en de koffie was ook vandaag weer aanwezig.

En toch, ook al zijn de ingrediënten ervoor aanwezig, gebeuren er geen nare dingen en leiden we een voor het oog goed leven, we voelen ons niet altijd gelukkig. Punt is namelijk dat we nogal gevoelig zijn voor wat anderen hebben, hoe anderen eruit zien of hoeveel vrienden een ander op Instagram heeft. We vergelijken en we willen meer. Dat zit in ons, dat zit in de maatschappij, dat gevoel is overal aanwezig.

Het lukt de één beter dan de ander om zich daarvoor af te schermen. Soms heeft dat te maken met een zekere nuchterheid of nonchalante houding: ‘ik ga m’n eigen gang wel, wie doet me wat.’ Een andere keer heeft iemand geoefend in tevreden zijn en lukt het daardoor om minder last te hebben van vergelijkingen. Negatieve of jaloerse gedachten uitschakelen kun je oefenen door je aandacht te richten op iets positiefs en bewust blij te zijn voor de ander.

Het helpt mij om te genieten van het moment. Ik schreef daar in mijn vorige blog ook over, bewust vandaag beleven en geen zorgen voor morgen. Dit thema speelde voor de vakantie (mijn vorige blog schreef ik in juli) vooral als iets om me aan vast te houden. Er waren destijds veel veranderingen en daardoor had ik het nodig dat ik eraan herinnerd werd dat ik me niet te druk moest maken. Nu, na een heerlijke vakantie, ben ik meer tot rust gekomen en merk ik dat het ‘genieten van het nu’ een soort levenshouding is. Ik hoop dat dit een constante is die ik gedurende m’n hele leven mee kan dragen. Maar zoals het met de meeste goede dingen gaat: er komt vast een keer een eind aan. Als ik dat moment aan voel komen of voorbij ben gelopen en me dat realiseer,  begint het bewust danken voor alle fijne dingen opnieuw en zal dit weer leiden tot geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.