Wees verstandig en volg je hart

Voor KleurSpel ben ik regelmatig onderweg naar een kennismakingsgesprek met mensen die ik niet ken. Ik rij met een knoop in mijn maag en een refrein in mijn hoofd: ‘keer om, indien mogelijk, keer om’. Ik moet sterk de neiging onderdrukken om deze innerlijke stem te volgen. Heb ik me niet te zakelijk of juist te casual gekleed? Ik lijk altijd nét de verkeerde beslissing te maken…

Naast de ‘keer-om-stem’ hoor ik zachtjes nog een stem, die me aanmoedigt en zegt: ‘het is maar een uur van je leven, wat kan je gebeuren?!’ Over het algemeen volg ik dat zacht klinkende stemmetje van m’n verstand. Wat mijn gevoel schreeuwt laat ik even voor wat het is.

Je gevoel volgen, kiezen op je gevoel, reageren vanuit je gevoel. Herkenbaar voor mij, maar ook een valkuil. Als gevoelsmens voel ik diep met een ander mee en kan ik me daar letterlijk naar van voelen. Ik kan bijna de pijn of het verdriet van een ander zelf voelen en ik ben er van overtuigd dat ik mede daardoor de therapeut kan zijn die ik ben.

Maar toch: die verstandige fluistering is er niet voor niets. Dat realiseer ik me keer op keer. Het advies dat ik anderen meegeef is om hier een evenwicht in te zoeken. Alleen maar voelen kan je uitputten, je leegzuigen. Voel met mate, wees verstandig. Alleen maar verstandig zijn kan je hard laten overkomen, maakt je bijna onaantastbaar. Volg je hart want dat klopt.

Vanmorgen heb ik de zachte fluistering van mijn verstand gevolgd en heb ik op de bel gedrukt voor een kennismakingsgesprek. Eenmaal binnen maakte het niet meer uit dat ik best mijn meer-casual-spijkerbroek aan had kunnen doen. Ik was daar zoals ik ben en vanuit wat ik voel kon ik aanvoelen wat nodig was. Vanuit mijn verstand kon ik de hulpvragen ordenen en samenbrengen tot een doel. Over een paar weken start er weer een nieuw hulpverleningstraject, mogen we weer een prachtig kind hulp bieden en haar laten zien hoe gevoel en verstand naast elkaar kan bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.