Plant een zaadje met liefde in elk gezin – voor moeders

Als intro op mijn site staat dat je in kwetsbaarheid jezelf kunt ontdekken, dat dit uitnodigt om ruimte te geven aan jezelf en de ander. In de afgelopen week heb ik met verschillende vrouwen over het moeder-zijn mogen praten. Ik hoor en ervaar dat er moeders zijn die keihard vechten voor hun bestaansrecht als moeder. Moeders die zich misschien heel kwetsbaar voelen, maar die weten dat als ze dát laten zien, er veel onbegrip vanuit hun omgeving volgt.

Deze moeders knokken, gaan door waar anderen afhaken. Ze schakelen hun eigen gevoel uit en gaan voor hun gezin, hun kind, vol vuur! Het zijn moeders die we dagelijks tegenkomen, waarvan we denken dat het wel ‘oké’ met ze gaat. Moeders die een traumatische zwangerschap of bevalling hebben meegemaakt, waarvan wordt verwacht dat ze na hun gebruikelijke verlofperiode weer aan het werk gaan. Moeders die een depressie hebben na een bevalling, waartegen gezegd wordt dat ze blij mogen zijn dat het goed gaat met hun kind. Of moeders die geregistreerd staan bij Jeugdzorg door zorgen die ze hebben uitgesproken. Moeders die daardoor bang zijn om hun kind aan te pakken als het weer eens een woedeaanval heeft. Ze weten niet wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Waar in dit verhaal kan er aandacht zijn voor kwetsbaarheid? Waar in deze situaties is er echt open, objectief aandacht voor de moeder? De moeder vecht, schreeuwt, is een leeuwin die opkomt voor haar welpen. Hoe kunnen we de vrouw hierachter bereiken, wat heeft zij als persoon nodig om te kunnen groeien? Om met aandacht voor zichzelf in het leven te staan?

Krachtige moeders

Vanuit krachtige moeders maken wij ons sterk voor moeders die een zware zwangerschap, bevalling of periode erna hebben doorgemaakt. ‘Wij’ zijn moeders en hulpverleners die zich hard willen maken voor moeders. Die zien dat er meer aandacht, liefde en stimulans voor hen kan zijn. Kleine dingen die hen helpen zichzelf terug te vinden en met zorg naar zichzelf te kijken. Hiervoor maken we ons sterk en zijn we op zoek naar samenwerkingspartners, mensen die zich hierin herkennen of die ideeën hebben waarmee we aan de slag kunnen.

Supermama

Maandag ben ik op bezoek geweest bij de initiatiefnemer en uitvoerder van supermama Westerkwartier. We hadden een inspirerend gesprek, waarin we elkaar vonden in de visie dat er meer laagdrempelige zorg en aandacht kan zijn voor moeders. Open, zonder dat er een diagnose of  stempel op wordt gedrukt. Als moeders in hun kracht staan, hun eigen kwaliteiten kunnen benutten, bereiken ze zoveel meer! Supermama’s zet zich in om vrouwen bewust te maken van wat ze in zich hebben. Moeders hebben een moment om hun zorgen met elkaar te delen, ideeën uit te wisselen, te ontdekken en te groeien met als resultaat dat ze vertrouwen krijgen in wat ze kunnen en durven solliciteren naar een baan die bij hen past.

Wat wordt ik blij en wat raak ik geïnspireerd door deze geweldige initiatieven! Laten we als hulpverlenend Nederland in onze eigen omgeving onbevangen zijn. Laten we oordeel-loos op moeders afstappen, hen helpen in plaats van hen te keuren. Als we een zaadje liefde planten in elk gezin waar we komen, kan dat zaadje groeien tot een sterke, stevig gewortelde boom!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.