Het toverwoord is ‘loslaten’

Mijn lieve kind, wat zie je veel, wat ben je alert. Je voelt wat er in je omgeving gebeurd en je aandacht richt zich op dat gevoel. Je vraagt je af wat het is, dat wat je voelt, hoe je moet reageren. Vluchten of onzichtbaar zijn, je weet niet wat de beste optie is. Je aarzelt, wetend wat er van je verwacht wordt, maar onzeker over of jij dat aan kunt.

Loslaten is het toverwoord, maar als we konden toveren hadden we dat al gedaan, wij samen. We hadden alle onzekerheid en alle nare gevoelens weggetoverd. We toverden dat we samen konden lachen, dansen en blij zijn. Toverden mooie muziek, een ruimte voor ons samen, dagen waarop we zelf konden bedenken wat we wilden.

We weten allebei dat dit niet gaat, dat we elkaar elke dag los moeten laten. Ik laat je los zodat jij je eigen weg kunt vinden. Jij mag mij loslaten omdat je dat kunt. Ik vertrouw je, jij hebt het in je om op te groeien als een prachtig, gevoelig mens. Ga maar naar binnen, ontdek wat er op je pad komt. Geniet van de mooie momenten, neem deze mee en deel ze met anderen.

Jij, mijn lieve kind, je ziet veel, je voelt veel. Dat is wat jou mooi maakt. Op een dag weet je hoe je dit kunt gebruiken om voor jezelf en anderen te zorgen. Het lijkt bijna toveren, maar jij en ik, wij weten wel beter.

Gevoelsband

Als therapeut kom ik kinderen tegen die zich onzeker voelen, die het lastig vinden om zichzelf te laten zien. Ik help hen en zie dat het beter gaat. Als moeder zie ik bij mijn eigen kinderen dezelfde problemen, maar kan ik niet altijd helpen. Als moeder heb ik een diepe gevoelsband met mijn kinderen,┬á we zijn gehecht aan elkaar. Dat is goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar ingewikkeld als een kind niet lekker in zijn vel zit. Ik voel dat in elke vezel van mijn lijf en dat voelt mijn kind precies aan. Een vicieuze cirkel die we moeten doorbreken. Het helpt mij en mijn kind niet als ik dit gevoel – onbewust – projecteer op mijn kind. Ik heb het nodig dat ik van een afstand de situatie kan bekijken. Vaak lukt dit niet zelf en vraag ik anderen om tips. Loslaten is het toverwoord, waarbij het vooral belangrijk is om dit op bepaalde momenten verstandelijk te benaderen. Dat maakt mij sterk en dat helpt mijn kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.