Sportief jezelf vinden

Ik ben niet sportief. Ik kan slecht ballen vangen en als ik tegen een bal schop gaat deze een andere kant op dan dat ik hem stuur. Handstand, salto en flikflak zijn voor mij niet weggelegd. Als iets toch een keer lukt is het een toevalstreffer en heb ik geen idee hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Toch blijf ik pogingen doen om mezelf te verbeteren op sportgebied. Wat is dat prestatiegerichte in mijzelf dat ik ervaar, heb ik dat nodig?

Gisteren heb ik voor het eerst meegedaan aan een training badminton. Ik zal het imago van deze sport direct oppoetsen: het is hard werken en vooral geen vakantie-badminton! Tijdens de training viel het me op dat mijn spanning toenam naarmate de trainer in de buurt was. Dit deed me herinneren aan vroeger, het gevoel van onmacht, van verkeerde ballen slaan, van geen controle hebben over wat ik doe. Een denkbeeld dat is ontstaan in de puberteit en dat zich vastgezet heeft in mijn hoofd. Het viel me op dat dit denkbeeld het genieten van het spel in de weg stond. Ik was voornamelijk bezig met dat ik het goed wilde doen en geen fouten wilde maken, het móest lukken!

Herkenbaar? Vaak zijn we gericht op het willen presteren, op het laten zien van ons eigen kunnen. We willen  bewijzen wat we waard zijn. Alsof we zelf niet geloven dat we iets waard zijn. Het is vaak een tijdelijk geluksgevoel wat het ons brengt als we op deze manier onszelf willen bewijzen. Wat ben jij als jouw prestaties wegvallen? En vooral: Wie ben jij dan?

Jezelf zijn

Wat kan het lastig zijn om gewoon jezelf te zijn. Om jezelf te waarderen om wie je bent. Om denkbeelden en patronen die eerder in je leven zijn ontstaan te doorbreken. ‘Ik ben niet sportief’ is zo’n denkbeeld. Wat maakt dat ik dat vind? Ik ben gaan geloven wat een ander tegen mij heeft gezegd. Als ik eerlijk ben heeft niemand het misschien zo direct gezegd, maar ben ik het gaan geloven door reacties van anderen op mijn eigen onhandigheid.  Daaraan heb ik een denkbeeld gekoppeld. Een fout denkbeeld, want ik ben best sportief. Laatst deed ik een scheve handstand mét turntenen waar mijn dochter van zes lyrisch over was. I did it!

Moet ik dan alles kunnen op sportgebied? Nee, dat is het em juist, soms líjkt het zo te zijn dat je alles moet kunnen. Op sportgebied, op je werk, thuis, bij vriendinnen: we hebben het idee dat we aan allerlei verwachtingen moeten voldoen. Toch valt dat allemaal weg als we kijken naar Gods boodschap: jij bent waardevol om wie je bent. God vindt ons prachtig om wie we zijn. Dus dat is goed, gewoon ZIJN. Laat al het andere maar los en zoek sportief naar jezelf. Sportief, dat wil zeggen: actief jezelf verbeteren waar nodig, maar niet om te winnen. Vraag jezelf af: Ben ik goed zoals ik ben? Wil ik iets veranderen? Als het antwoord ja is: wil jij dit veranderen of wil je dit veranderen om een ander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.